kulinaria  

mysza1988
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lajnastyle
 

   Dlaczego musiałam go dodać? Bo póki są truskawki, to trzeba zrobić to ciasto! Jestem zachwycona jego niesamowitością ;) Jedno z lepszych jakie przyszło mi w życiu jeść... Poważnie ;)

Ciasto parzone:
   3/4 szklanki wody
   90 g masła
   3/4 szklanki mąki pszennej
   3 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką, by się całość nie przypaliła, do dokładnego połączenia. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dokładnie zmiksować z jajkami (mikserem z końcówkami do ubijania białek) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Formę do tarty o średnicy 25 cm (lub do 27 cm) wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto parzone i rozprowadzić dłonią po powierzchni formy - spód i boki (ciasta może być odrobinę zbyt dużo, zależy od foremki i wysokości jej boków, ale nic się nie zmarnuje: z łyżki lub dwóch pozostałego ciasta można upiec osobne małe eklery).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25  minut lub dłużej, do zarumienienia i wypieczenia. Wyjąć, wystudzić.

Creme patissiere waniliowy:
   600 ml mleka
   laska wanilii, przekrojona wzdłuż
   6 dużych żółtek
   100 g cukru
   40 g mąki pszennej
   40 g skrobi ziemniaczanej

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania puszystego i jasnego kremu (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać pół szklanki gorącego mleka i zmiksować.

Pastę wlać do reszty ugotowanego mleka. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas energicznie mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Odstawić do wystudzenia.

Bita śmietana:
   250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
   1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera razem z cukrem i ubić do powstania sztywnego kremu.

Wykonanie:
Na wystudzone ciasto parzone przełożyć zimny budyń, wyrównać. Na budyń wyłożyć bitą śmietanę. Na wierzch poukładać truskawki.
Przechowywać w lodówce.

DSC_2146.JPG
Pokaż wszystkie (25) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Gdzie się człowiek nie obejrzy, tam wszędzie truskawki. Nawet wyskakują z lodówki! Podrzucam Wam kilka przepisów, które już gościły na blogu i zapewniam, że pojawią się kolejne.


Bułeczki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - tasteofjoy.pinger.pl/m/22049231

234c72dc00272659539db865.jpg

Muffinki z truskawkami i rabarbarem - tasteofjoy.pinger.pl/m/22136395

36ac9fc10004e19453b301cc.jpg

Placki z truskawkami- tasteofjoy.pinger.pl/m/21955246

62aaa3530025aa5953877d83.jpg

Mascarpone z truskawkami-tasteofjoy.pinger.pl/m/19163788

6feffdb1001d83a451b89bc4.jpg

Truskawkowy koktajl z lodami waniliowymi- tasteofjoy.pinger.pl/m/19334229

49b71ce5000ffce551d3f5a7.jpg

Truskawki w czekoladzie - tasteofjoy.pinger.pl/m/19716254

d87c0e71002afc115211060b.jpg

*Truskawkożercy łączmy się!*

myqgvyc.jpg

:D
Pokaż wszystkie (9) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Szybka i prosta babka idealna do kawy. Ciasto jest wilgotne, lekko klejące.

DSC_3213.JPG

*SKŁADNIKI*

- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 50 ml oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao

*PRZYGOTOWANIE*

1) Mąkę, proszek, sodę i cukry razem mieszamy. Dodajemy mleko, olej i ocet. Całość dokładnie łączymy za pomocą łyżki (lub na małych obrotach miksera).

2) Ciasto dzielimy na dwie części ( ok. 1/4 i 3/4). Do większej (białej) dodajemy wiórki i wylewamy ją do formy. Mniejszą część mieszamy z kakao i wylewamy przez środek jasnego ciasta.

3) Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

DSC_3218.JPG

*Smacznego!* :)

--------------------------------------------------------------------------------------------
redandpale.blox.pl/(…)Babka-marmurkowa-bez-jajek.ht…
  • awatar Adrijah: O, jak miło zobaczyć moją babkę w Twoim wykonaniu :)
  • awatar izkku: wygląda pysznie :)
  • awatar PINK HERO: Mniami, babka zawsze się sprawdza :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

gustosuerte
 
20150516_142236.jpg

Ciasto:

2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
120 g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany



5 szklanek pokrojonego rabarbaru
2 szklanki pokrojonych truskawek
1 szklanka kremówki
6 żółtek
1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli


Beza:

7 białek
1/2 szklanki cukru pudru


Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy . Ciasto chłodzimy ok 15 min w lodówce i wałkujemy do wielkości blachy (25x35cm)następnie wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy je ok 15 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar łączymy w misce w truskawkami. Wszystkie pozostałe składniki ubijamy mikserem aż powstanie jednolity sos i zalewamy nim owoce. Dokładnie mieszamy. Nadzienie wykładamy na odrobinę przestudzony spód i pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.

Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do nich stopniowo cukier miksujemy, aż masa zrobi się błyszcząca. Pianę wykładamy na ciasto po godzinie pieczenia i pieczemy jeszcze ok 10 - 15 min (aż beza się zarumieni).  Ciasto odstawiamy na całą noc do wystygnięcia Ciasto jest najlepsze jeśli nie stoi w lodówce.
  • awatar kiwik8: ło matko!!! ale smakowicie wygląda :[
  • awatar mamaSowa: dziękuję :* wygląda obłędnie :D
  • awatar gustosuerte: @mamaSowa: @kiwik8: polecam ! :) wszystkim smakowalo i robi się raz dwa ;)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Najczęściej robię je ze śliwkami. Tym razem wersja z aktualnie panującym rabarbarem.

DSC_3411.JPG

*SKŁADNIKI*

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny (masła)
- 2 łyżki octu
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

1) Margarynę (o temp. pokojowej) miksujemy z cukrami na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na zmianę z jajkiem (raz jajko, raz mąka). Cały czas miksujemy.

2) Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy 2 łyżki octu i dokładnie mieszamy.

3) Ciasto przekładamy do blachy ( u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone kawałki rabarbaru. Lekko dociskamy do ciasta.

5) Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około godzinę.

6) Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*UWAGI*

- Można użyć dowolnych owoców sezonowych.

- Ocet jest konieczny, gdyż nadaje wilgoci i przedłuża świeżość cista.

DSC_3400.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (22) ›
 

tasteofjoy
 

satdcvo.jpg

*SKŁADNIKI (ok. 6 sztuk)*

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- pół pęczka szczypiorku
- 1 surowe jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*PRZYGOTOWANIE*

- Jajka ugotowane na twardo rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany szczypiorek, surowe jajko i 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy farsz i formujemy kotlety.

- Można obtoczyć kotlety w pozostałej bułce tartej.

- Smażymy na oleju z obu stron.

*Uwagi*

Kotleciki dla niektórych mogą być mdłe, dlatego proponuję je mocno doprawić. Można dodać też inne przyprawy, czosnek.

DSC_3263.JPG

*WIOSENNA SAŁATKA*

- sałata rzymska
- pomidor
- ogórek
- rzodkiewka
- szczypiorek
- śmietana 18%
- sól, pieprz

DSC_3267.JPG

*ZESTAW*

1) Kotleciki jajeczne
2) Puree z ziemniaków
3) Wiosenna sałatka

xejelgt.jpg

*SMACZNEGO!* :)
  • awatar otingocni: wiem już co jutro na obiad :)
  • awatar WysokaBrunetka: Robilam kiedys te kotlety sa naprawde pyszne:-)
  • awatar Cookies: uwielbiam kotlety jajeczne ale często mi się nie chce ich robić :D
Pokaż wszystkie (14) ›
 

bagatelka
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ella26
 
Wpis tylko dla znajomych
ella!:

Wpis tylko dla znajomych

 

tasteofjoy
 

DSC_1392.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)*

- 50 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- skórka z pomarańczy
- jajko
- ok. 100 g rodzynek (dałam mniej)

DSC_1397.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Masło siekamy z mąką i cukrem. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łączymy ze skórką pomarańczową. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2) Rozczyn dodajemy do mąki z masłem. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

3) Ciasto zagniatamy z połową opłukanych (lub sparzonych) i osuszonych rodzynek. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody. Posypujemy pozostałymi rodzynkami.

4) Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 10-12 krążków o grubości 2 cm.

5) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

6) Ślimaczki posmarować pozostałym jajkiem i piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_1402.JPG


DSC_1408.JPG

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, w połączeniu z kakao. Pychota! :)

DSC_1411.JPG


DSC_1414.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar ja.kobieta: Wyglądają pięknie!
  • awatar krytycznymokiem: no zdjęcia zachęcają :) choć ja pewnie zamiast rodzynek dałabym gorzką czekoladę :)
  • awatar myhome: żeby mi się chciało, jak mi się nie chce - to i ja bym takie zrobiła :D
Pokaż wszystkie (25) ›